Cudowna moc papai

Papaja jest rośliną z rodziny melonowcowatych (Caricaceae). Wywodzi się z Meksyku, ale uprawiana jest głównie w strefach tropikalnych i subtropikalnych (Australia, Hawaje, Floryda, Kalifornia, Indie, Malezja, Brazylia). To zimozielona bylina, która dorasta nawet do wysokości 10 metrów. Głęboko powcinane liście ułożone są w pióropusz, przez co melonowiec właściwy przypomina palmę. Biało i lekko kremowe kwiaty  są drobne i wydzielają przyjemną, słodkawą woń. Owoce, które przybierają barwę od zieloną po ciemnopomarańczową, są owalne i duże. Waga największych owoców może dochodzić nawet do 10 kg. Miąższ dojrzałej papai jest soczysty i miękki, a w smaku przypomina melona. W miąższu znajdują się drobne, czarne nasiona, które można spożywać. 

Zacznijmy od tego, że papai nie da się łatwo zdobyć jeśli nie mieszka się w dużym mieście, a nawet wtedy bywają z tym problemy. Wysyp tego owocu w sklepach następuje przede wszystkim w sezonie jesiennym.
Papaja ma wiele właściwości leczniczych. Cenne składniki odżywcze znajdziemy zarówno w owocach, liściach, nasionach, jak i łodygach papai. Zastosowanie ma także sok mleczny wydzielany przez liście i niedojrzałe owoce, zawierający liczne enzymy, w tym charakterystyczną dla tego surowca papainę.

owoc papai

Owoc papai – zdrowy i niskokaloryczny

Papaja jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu, poza tym jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Owoc ten zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, flawonoidy, witaminy –  witaminę A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K oraz minerały – cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.

Papai jest przypisywane wiele korzyści dla zdrowia:

  • ułatwia trawienie i reguluje układ trawienny,
  • wzmacnia serce i układ krwionośny,
  • ulepsza proces krzepnięcia krwi (zawiera fibryny),
  • pomaga redukować wagę,
  • ma dobroczynne działanie dla skóry,
  • może być pomocą w walce z ciężkimi chorobami, takimi jak cukrzyca czy nowotwór.

To właśnie ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne papaja nazywana jest „Owocem Aniołów”.

Melonowiec właściwy (Carica papaya L.)

Wszechstronna papaina

Papaja polecana jest osobom, które często borykają się z problemami żołądkowymi. A to za sprawą papainy. Dlaczego? Papaina należy do enzymów proteolitycznych, które są w stanie trawić białka. Wchodzi w skład preparatów stosowanych w leczeniu niewydolności żołądkowej, wzdęć, zgagi i niestrawności. Stymuluje układ trawienny do szybszej pracy i ułatwia przyswajanie składników pokarmowych. Owoc papai ma również wysoką zawartość błonnika i wody, co pomaga zapobiegać zaparciom i poprawia pracę jelit.

Papaina ma też właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Wykorzystywana jest w leczeniu trudno gojących się ran, owrzodzeń, oparzeń, żylaków czy hemoroidów. Karaibscy Indianie wykorzystywali papaję w leczeniu różnych chorób skóry i grzybic. Co ciekawe, papaina ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jej właściwości wykorzystywane są do klarowania piwa oraz do zwiększania kruchości mięsa. Kosmetycznie papainę stosuje się w niektórych pastach do zębów, szamponach i kremach do twarzy.

Papaja kontra rak

Uznanie papai, jako leku przeciw nowotworom wydaje się dość kontrowersyjne. Jednak istnieją raporty, które potwierdzają korzystne (antynowotworowe) działanie substancji pochodzących z drzewa papai (np. liści papai). Dr Nam Dang z Uniwersytetu Florydzkiego i wsp. wykazali, że wyciąg z liści papai wzmaga produkcję cząsteczek sygnałowych – cytokin typu Th1, które regulują pracę układu odpornościowego, a co za tym idzie, spowalniają wzrost guzów (szyjki macicy, piersi, wątroby, płuc i trzustki).

Papaja wzmacnia serce

Papaja jest bogata w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Obecny w niej beta-karoten i likopen wzmacniają układ krążenia, zapobiegając tym samym chorobom serca.

Nasiona papai na potencję i pasożyty

Nie tylko owoc papai może poszczycić się walorami odżywczymi. Warto wspomnieć, że nasiona papai również mają wiele prozdrowotnych właściwości. Mogą być stosowane jako środki przeciwzapalne lub przeciwbólowe, a przede wszystkim sprawdzają się w walce z pasożytami jelit. Mieszkańcy Meksyku od dawna spożywają nasiona papai, by pozbyć się pasażerów na gapę. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez studentów z Uniwersytetu Karachiz, około 76,7 procent nigeryjskich dzieci pozbyło się pasożytów jelitowych, pijąc sok z nasion papai przez siedem dni. Za takie działanie odpowiedzialne są enzymy proteolityczne, występujące w nasionach papai, które zaburzają procesy życiowe pasożytów i hamują ich rozmnażanie. Uważa się, że nasiona papai pozwalają pozbyć się owsików, glisty, ale również ameby.

Nasiona papai były niegdyś stosowane jako antykoncepcja. Jeśli mężczyzna regularnie je spożywał, zmniejszało to liczbę plemników w jego nasieniu i pomagało w planowaniu rodziny. Obecnie również nasiona, jak i niedojrzałe owoce papai, są stosowane jako środki antykoncepcyjne, a czasem również poronne w niektórych miejscach świata. Należy pamiętać, że kobieta w ciąży nie powinna spożywać pestek papai ani niedojrzałego owocu.

Papaja – jest byliną kwitnącą latem
  Zdrowotne zastosowanie papai:
Reguluje trawienie
Pomaga przy Zespole Jelita Drażliwego
Wzmacnia odporność
Przeciwdziała procesom starzenia się organizmu
Wspomaga leczenie nowotworów
Zmniejsza ryzyko chorób serca
Wspomaga gojenie się ran
Sprawdza się w walce zpasożytami jelit

Papaja w kosmetykach

Papaja ma szerokie zastosowanie w kosmetyce.  Enzym papaina, że względu na właściwości złuszczające, używana jest w celu usuwania martwych komórek naskórka. Kosmetyki z dodatkiem papainy rozjaśniają potrądzikowe przebarwienia i blizny,  wspomagają regenerację naskórka i pomagają w zwalczaniu oznak starzenia. Oprócz działania złuszczającego, papaina posiada również działanie przeciwzapalne, łagodzące podrażnienia i wspomagające gojenie ran.

źródło: ekologia.pl

By |2019-06-10T09:19:53+00:00Czerwiec 10th, 2019|Możliwość komentowania Cudowna moc papai została wyłączona

About the Author: